Mål for opplæringa er at eleven skal kunne:
- bruke kart, digitale verktøy og tegn i naturen til å orientere seg i natur og nærmiljø (etter 7. trinn)
- forstå flere typer kart og digitale verktøy og bruke dem til å orientere seg i kjente og ukjente miljøer (etter 10. trinn)
Kort skissert fungerer opplegget på følgende måte:
- Opplegget ved Jegersborgdammen (Bogstad gård):
Dere melder i fra til Markaskolen når dere ønsker å bruke opplegget. En kasse med kart, kompass og stemplingskort ligger innlåst i en boks ved Jegersborgdammen. Her ligger alt dere trenger for å gjennomføre løypene.
- Stjerneorientering (beregnet tid 60+ min): totalt syv poster. Elevene blir sendt ut for å finne en og en post. Når posten er funnet får de utdelt nytt kart med ny post som skal finnes. Lærer sitter med alle kartene og deler ut etter hvert som elvene har funnet en post.
- Gul løype (ordinær/mindre krevende): totalt syv poster. Beregnet tid +- 40 min. Elevene får utdelt hvert sitt kart med alle postene tegnet inn. De kan gjerne jobbe sammen to og to, eller i grupper.
- Rød løype (ordinær/mer krevende): totalt åtte poster. Beregnet tid +- 60 min. Elevene får utdelt hvert sitt kart med alle postene tegnet inn. De kan gjerne jobbe sammen to og to, eller i grupper.
- Opplegget ved Finnerud (utgangspunkt ved Sørkedalen skole- mot Finnerud):
- Klassen/trinnet kommer til Markaskolen i Sørkedalen og finner en boks med alt utstyr som trengs for en orienteringsdag. (Kart til to ulike orienteringsløyper, kart med spørsmål til bruk for innmarsj, kompass, deltakerlister, stemplingskort med mer.)
- Det er ca. 4 km innmarsj til Finnerud der postene henger, men også på veien opp får dere med kart som blir en introduksjon til orientering. Alle kartene kommer med spørsmål på baksiden.
- Utstyret kan brukes nøyaktig som man selv ønsker, men Markaskolen har utarbeidet et forslag til gjennomføring.
- Når dagen er slutt legger dere utstyret tilbake på plass, slik at en ny klasse kan bruke opplegget dagen etter.
- Dere står fritt til å bruke utstyret som dere ønsker, men her er våre tips til gjennomførigen.
Er dette noe for din klasse/skole? Ta kontakt gjennom påmeldingen. Opplegget er gratis.